Založ si blog

Andrejovi Dankovi dnes tlieskam

Milí priatelia, celý večer rozmýšľam, či mám reagovať na reč Andreja Danka. Nie som žiadny politický analytik, ani psychológ, ale pozorujem verejný priestor od čias, keď som prvý krát štrngal kľúčmi počas Novembrových udalosti.

Myslím, že dnes nastal zlomový bod v slovenskej korupčnej politike, po ktorom oligarchovia sa budú musieť mať na pozore. Symbolický tento zlomový bod oligarchov charakterizovala účasť oligarchu Sotáka na Tlačovej konferencii ministra školstva. On si asi bude veľa krát spytovať svedomie, prečo vôbec liezol na konferenciu ministra. Tam sa totiž obnažilo nie len to, ako sa správajú oligarchovia k politikom, ktorí si rozparcelovali eurofondy na Slovensku.

Môžeme Plavčanovi dávať akékoľvek prívlastky, aj to, že chcel „trochu zobnúť, ale nie až tak“, ako tí, ktorí už dávno predtým si rozdelili konkrétnu spornú schému a jeho, teda Plavčana dosadili do kresla ako bábku. Na tlačovke bolo vidieť, kto je pánom. A to bola veľká chyba, ktorá zhoršila pozíciu aj pre premiéra, ktorý urobil ďalšiu chybu a podcenil Danka.

Zrejme aj na základe pochybnej tlačovky s oligarchom si premiér uvedomil, že to musí konať, aby sa ešte viac veci neprevalilo. Ako sa hovorí, chyba produkuje ďalšiu chybu . Premiér bez konzultácie s partnermi rozhodol stiahnuť Plavčana. Tým prekvapil svojich koaličných partnerov. A dovolím si tvrdiť, že to urobil chybu, ktorá ho draho vyjde, napriek tomu, že podľa analytikov vyšiel ako víťaz.

Keď som dnes počúval, ako Andrej Danko na tlačovke zdôrazňoval, že mal s Plavčanom dlhý rozhovor, uvedomil som si, že museli veľa rozprávať aj o tom, kto je v pozadí tohto smradľavého kšeftu rozkrádania peňazí. A tiež zrejme dospeli k poznaniu, že to bolo už dávno rozdelené, ako sa Danko stal predsedom Parlamentu, či Plavčan ministrom školstva. A teraz? Sú len bábkami v rukách skúsených politických harcovníkov?

Náhle odvolanie Plavčana a vymenovanie nového ministra by logický prikrylo nie len pozadie škandalózneho rozdeľovania eurofondov, ale aj pokračovanie v ďalšej rabovačke eurofondov.

Ak má Danko aspoň štipku politickej prezieravosti, tak k tomuto záveru musel sa dnes dopracovať a pochopiť aký je bezmocný v pazúroch skúsených politických harcovníkov. Zrejme aj to je dôvod, prečo na 4 dni si vybral čas, aby si usporiadal súvislosti, samozrejme, ak ho príliš nepreceňujem. Ak toto pochopí, tak jeho akože zhasínajúca hviezda „neskuseného“ politika ešte sa môže vrátiť aj za podmienky, že bude rozmýšľať, prečo tak rýchlo zabudol na tých, ktorí mu pomáhali a o to rýchlejšie sa obklopil tími, ktorí mu análne liezli na posilňovanie jeho ega.

Čo z toho vyplýva? Dnes bol historický smutný deň pre politickú oligarchiu na Slovensku práve preto, lebo Danko sťažil svojím konaním rýchle zamietnutie škandalózneho prerozdeľovania eurofondov pod koberec a to je dobrá správa pre dozrievanie politickej kultúry na Slovensku. Je to zároveň nebezpečné pre tých, ktorí sú v tom namočení až po uši. Z tohto pohľadu by sme mali dnes Dankovi zatlieskať, aj keby si nebol vedomý toho, čo spravil.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 486198x
Priemerná čítanosť článkov: 3097x

Autor blogu

Kategórie