Založ si blog

Ak nechceš mať sucho a horúco, urob si vlastnú dažďovú záhradu. . .

Málo ľudí na Slovensku si uvedomuje, že vysušené prostredie je práve preto, že dažďovú vodu kanalizujeme z prostredia, kde žijeme a tým jej neumožňujeme vsiaknuť a vypariť sa tam, kde padne.

V presušenom ovzduší pláva množstvo jemných prachových i alergénnych častíc, ktoré vdychujeme do našich pľúc a zhoršujeme si svoj zdravotný stav. Najhoršie sú na tom naše deti, u ktorých sa to prejavuje častými respiračnými chorobami i alergiami.

odkvap_rura

Toto je jedna z hlavných príčin, prečo v mestách rastie počet alergikov i astmatikov. A nemuselo by. Stačilo by zmeniť systém manažmentu dažďových vôd v intravilánoch miest a obcí aby sa viac vody vyparovalo do ovzdušia.

2

Zvlhčený vzduch má totiž fenomenálnu vlastnosť čistiť vzduch tým, že každá prachová častica či peľové zrnko poletujúce vo vzduchu sa nabaľuje mikroskopickou časticou vody a následne padá na zem, lebo je ťažšie.

3

Ak by pri každom dome na Slovensku vyrástla dažďová záhrada, ročne by sa cez rastliny zrecyklovalo možno aj 50 mil. m3 dažďovej vody. Mali by sme krajšie mestá a obce s lepšou mikroklímou, so zdravšími deťmi a možno, že by sme sa k sebe tolerantnejšie správali.

5

Ideálne je začať zbierať dažďovú vodu na svojom pozemku, pri svojom dome, vo svojej záhrade a spríjemňovať si vlastné prostredie. Zbavme sa starých zaužívaných stereotypov likvidovať dažďovú vodu a ešte za to platiť.

4

Máme na výber. Ročne naďalej platiť milióny eur vodárenským spoločnostiam za odkanalizovanie dažďovej vody, alebo si ich ušetriť výstavbou dažďových záhrad pri svojich domoch, bytoch, budovách, priemyselných objektoch a navyše si zlepšovať svoje prostredie…

6

…tak hor sa vybudovať dažďové záhrady po celom Slovensku!!!

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485282x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie