Založ si blog

Premiér začal robiť poriadky s Európskym futbalom. Kedy začne robiť poriadky s využívaním financií na protipovodňovú ochranu?

Premiér Fico dostal odpoveď od UEFA na svoj oprávnene rozhorčený otvorený list. (https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/433927-premier-fico-dostal-odpoved-od-uefa-na-svoj-otvoreny-list-problemom-sa-budu-zaoberat/). Bomba, ako rýchlo papaláši UEFA reagovali! Bude aj pán premiér tak rýchlo reagovať na tento otvorený líst, v ktorom píšem premiérovi otvorený list o neférovej hre pri využívaní eurofondov pre protipovodňovú ochranu?

O čo ide pán premiér?

Nie len slovenský futbal je vyfaulovaný, ale aj 99% slovenských povodňových problémov Slovenska je vyfaulovaných nastavených výzvou na protipovodňovú ochranu (http://www.op-kzp.sk/obsah-vyzvy/18-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-poskytnutie-nfp-zamerana-na-preventivne-opatrenia-na-ochranu-pred-povodnami-realizovane-mimo-vodnych-tokov-s-kodom-opkzp-po2-sc211-2017-18/).  Včera mi volal priateľ, ktorý sa zúčastnil prezentácie v Žiline o využívaní eurofondov na protipovodňovú ochranu Slovenska. A veru bol v šoku z nastavených kritérií.

18836026_10211735780903389_4755758566286379670_n

Foto: Dušan Svoboda (Z výzvy vylúčení aktéri protipovodňove ochrany) 

Vo výzve je 50 mil. eur. Nie je podstatné, ako môj priateľ reagoval, dôležité je to, čo je napísané vo výzve. Pozrel som sa na to a ostal som v nemom úžase. Poďme k veci.

Kritériá výzvy

Predmetom podpory budú opatrenia na zvýšenie retenčného potenciálu povodia zmenou využitia územia; zvýšenie retenčného potenciálu povodia budovaním najmä vodných stavieb; vytváraním sústav zberných (záchytných) kanálov (priekop), ktoré predstavujú vodné stavby na ochranu pred povodňami podľa § 52 ods. 1 písm. b) vodného zákona15 odvádzajúcich zachytený povrchový odtok na vhodné územia.

Navrhované opatrenia musia znížiť Q100 o 0,8 %. Áno dobre vidíte. Zníženie povodňových rizík o 0,8%. Nevedno, na základe čoho k takejto súper ochrane došli, no je to v kritériách! A ešte ďalšia perlička: V súlade s plánmi manažmentu povodňového rizika sa musí ochrániť aspoň 1 obyvateľ v príslušnej geografickej oblasti. Toto má stáť 50 mil. eur? A maximálna  výška celkových oprávnených výdavkov projektu nesmie prekročiť sumu 2 mil. EUR. Takže priatelia, na základe tejto výzvy môže získať 25 subjektov podporu a kritériá dovoľujú ochrániť pred povodňami až 25 ľudí.

Z výzvy tiež vyplýva, že sú vylúčené projekty na podporu aktivít v lesoch zameraných na výstavbu a rekonštrukciu technických diel pre akumuláciu vody na účely ochrany pred požiarmi a budovanie objektov protipovodňovej ochrany nevyžadujúcich stavebné povolenie (napr. drobné prekladané drevené hrádzky, sypané kamenné hrádzky na lesných pozemkoch zabezpečujúce záchyt splavenín, udržanie vody v krajine, resp. spomalenie jej odtoku, napriek tomu, že podľa výzvy budú zvýhodňované projekty prírodného charakteru (využívajúce zelenú infraštruktúru) pred projektmi sivej infraštruktúry, ako lepšia environmentálna voľba (alebo ako doplňujúca s cieľom minimalizovania dopadov sivej infraštruktúry) za predpokladu, že sú rovnako účinné alebo účinnejšie z pohľadu napĺňania cieľov podľa čl. 1 smernice o hodnotení a manažmente povodňových rizík ).

Z tejto výzvy vyplýva, že vodohospodári hrajú nefér k ostatným zainteresovaným, ktorí by mohli zvýšiť účinnosť protipovodňovej prevencie o viac ako 50% a zároveň by sa dala práca tým, ktorých vy pán premiér považujete za nezamestnateľných!

Preto Vám pán premiér dávam na známosť, že to nie je fér. Táto nefér hra má oveľa vážnejšie dopady na demoralizáciu spoločnosti počas povodní, ako neférová hra nemeckých, či talianskych futbalistov na Majstrovstvách Európy mladých futbalistov. Všetci tí, ktorí by mohli prispieť drobnými opatreniami k prevencii pred povodňami mimo vodných tokov boli nastavenými kritériami úplne vylúčení. Tí vôbec neboli na ihrisko pripustení, aby ukázali, že vedia chrániť svoje komunity pred lokálnymi záplavami a tiež preventívne prispievať k vzniku povodní.

Na reakciu pán premiér máte toľko dní, ako UEFA reagovala na Vaše oprávnené rozhorčenie neférových pravidiel hry, ktoré slovenských mladých futbalistov poslali predčasne domov. Ak do vtedy nestihnete, požiadam Európsku komisiu, aby dala prešetriť kritériá, ktoré v envirorezorte boli nastavené na využívanie eurofondov.

Viem, že máte všakde svojích ľudí, ale aj tak to urobím…

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485438x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie