Založ si blog

Skončí jesennými regionálnymi voľbami Slovenský Augiášov chliev?

Správa vecí verejných sa v našej krajine za uplynulé štvrťstoročie zvrhla na riadené rozkrádanie verejných zdrojov. Ide doslova o podnikateľský zámer – pre populistického lídra s charizmou sa vytvorí politický subjekt, nalejú sa doň peniaze, vytvoria regionálne štruktúry.

Rozsiahlou populistickou kampaňou sa vyhrajú voľby. Následne sa niekoľko rokov vyberá zisk – niekoľkonásobne prevyšujúci vklad použitý na rozbehnutie „projektu“. Takúto formu správy vecí verejných si u nás prerozdelilo niekoľko finančných oligarchov. A sme to my, občania, kto im to svojou občianskou ľahostajnosťou umožnil. V uplynulých vyše dvoch desaťročiach si nakradli toľko, že v tejto malej krajine mocensky ovládajú doslova všetko.

Sme parlamentnou demokraciou. Ako sme sa už niekoľkokrát mohli presvedčiť – ak ako občania naozaj chceme, vieme nastavenie správy vecí verejných začať meniť. Chybou však je, že opakovane upadáme do zdanlivo začarovaného kruhu. Jeho podstatou je letargia. Slovami klasika slovenského aforizmu Tomáša Janovica: „Zavládla jednota. Opäť je všetkým jedno“. Je to najväčšia brzda rozvoja našej občianskej spoločnosti.

Novembrové regionálne voľby môžu byť reálnym štartom roztrhať začarovaný kruh oligarchov. Rozhodne občan, ktorý sa prebúdza. Príliš dlho sme spali, ale sa už prebúdzame. Po rokoch finančne riadenej partokracie máme tento rok historickú šancu naštartovať politickú očistu Slovenska. Môže sa to stať v jesenných regionálnych voľbách.

Nikto za nás ten Augiášov chlíev nevyprace. Aj v roku 1989 za nás to niekto urobil a aj tak to dopadlo. Len občiansky aktívizmus tomu zabráni….

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485420x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie