Založ si blog

Viete o tom, že Bratislava patrí do elitnej 10-tky najbohatších regiónov Európy a zbytok Slovenska do tretej stovky?

Istého času nám premiér zvestoval, že ak by neboli eurofondy, tak by to bolo o ničom. Presne tak. Vyhraj voľby a môžeš eurofondy rozdeľovať a z nich si ukrajovať, koľko sa ti ráči. Ako? Tak napríklad tak, že ty rozhoduješ, komu tie peniaze potečú  a že potečú len tým, ktorí dajú percenta, tak to v tejto republike je už jasné aj deťom.

Ako to zmeniť? Na Slovensku rastú nové politické hviezdy a ani jedna z nich nerozpráva verejnosti, aké systémové zmeny chce urobiť k lepšiemu. Prezentujú len seba. Nie náhodou nerozprávajú, že ich cieľom je tiež len vyhrať voľby a byť pri koryte? A nie náhodou preto kaviarenskí demokrati v Bratislave sa zamýšľajú nad tým, že decentralizácia napríklad eurofondov je decentralizácia korupcie? Rozumejú títo demokrati správe veci verejných?

Čo keby sa už konečne začala formovať skupina ľudí, ktorí budú najsamprv prezentovať riešenia systémových zmien? Jedno z možných riešení sú napríklad Eurofondy. Tých teraz má tiecť cca 15 mld. eur. Ak by tretina týchto eurofondov išla priamo na obce a obce zákonom boli zaviazané, že tieto peniaze sú účelovo viazané rozvojom, tak určite by sa v obciach k tomu zodpovednejšie správali, ako teraz cez nastrčené stranícke agentúry, ktoré zástupcov obcí vydierajú percentami.

Každá obec by dostala na obyvateľa obce tisíc eur, tak isto kraj by dostal 1000 eur na obyvateľa kraja a ich vedenia s poslancami by boli zodpovední za investovanie rozvojových projektov. Štátu by ostalo tiež 1000 eur na obyvateľa a rozvojové projekty. K tomu pridať zákon o trestnoprávnej zodpovednosti politikov za využívanie verejných prostriedkov a do 10 rokov sme Švajčiarskom.

Regióny by sa zmáhali. Bola by práca priamo v regiónoch, bolo by menej áut, tlačiacich sa do Bratislavy i novú mladú generáciu by nevychovávala Kotlebová ulica, ale kompletná rodina s mamou doma a nie v Rakúsku a otcom nie po zahraničných stavbách, ale na stavbách vo svojej obci, či v kraji

Že to nejde? Bez eurofondov by kešovanie nebolo, Slovensko je prerastené korupciou naprieč straníckym centrálam. Len pripomínam, že po vstupe Slovenska do EÚ v troch krajoch (PO,KE,BB) hrubý domáci produkt k priemeru Slovenska klesol.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482648x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie