Založ si blog

Extrémne výkyvy počasia? Viac lesa v poľnohospodárskej i v urbannej krajine to zastaví

Slovensko sa chváli, že patrí ku krajinám s najväčšou lesnatosťou. Ak si odmyslíme kvalitu lesov, tak je to fajn. Ale ako je možné, že na Slovenskú máme častejšie a extrémnejšie výkyvy počasia? A v noci nás čaká orkán. Čo sa stalo, že v apríli také drastické zmeny počasia? Pred dvomi týždnami letné počiasie a teraz krutá zima?

Vieme dobre z histórie, že sme mali lesy asi približne tej istej rozlohy ako teraz. V otvorenej krajine bolo viac lesíkov, mokradí, remízok, medzí i malých vodných plôch. Jednoducho sme mali viac plôch, ktoré spomaľovali rýchlu výmenu vzduchových más v krajine. Teraz? Máme rozsiahle otvorené lány poľnohospodárskej krajiny.

Potrebovali by sme, aby menej sa pomalšie vymieňali vzduchové masy v atmosfére a to je možné iba vtedy, ak v krajine bude viac vody. Za posledných 60 rokov sme žiaľ zo Slovenska doslova vyhnali viac ako 15 mld. m3 tej dažďovej vody, ktorá bola súčasťou kolobehu vody v Slovenskej krajine.

Ako to zmeniť? Docieliť sa dá vtedy, ak bude poľnohospodárska krajina schopná zadržať viac dažďovej vody. To sa dá dosiahnuť, ak vrátime do poľnohospodárskej krajiny lesíky, mokrade, remízky, terasy i drobné vodné plochy, kde sa bude zachytávať dažďová voda. A toto prostredie by malo termoregulovať krajinu i spomaľovať výmenu vzduchových más. .

Pripomínam, to bolo cieľom Vládneho programu revitalizácie krajiny, ktorý sa začal realizovať v 2011. Program sa mal v ďalších rokoch postupne rozširovať do poľnohospodárskej i urbannej krajiny. Najmenší odpor proti Programu revitalizácii krajiny kládli vtedy lesníci. Zrejme je to spôsobené, že výchova lesníkov je viac prierezová, ako výchova poľnohospodárov. To dáva príležitosť generácii lesníckych inžinierov profesionalizovať sa na uplatnenie v revitalizácii poľnohospodárskej krajiny prostredníctvom zakladanie remízok, lesíkov, tôni, mokradí.

A čo územní plánovači? Naďalej budú rysovať tvrdé hraničné čiary medzi lesnou, poľnohospodárskou a urbannou krajinou? Je čas to zmeniť. Zajtra to už bude neskoro! Možno nás nočný orkán, ktorý sa preženie Slovenskom prebudí z ilúzie, že máme krásnu krajinu. Áno máme, ale je doráňaná a veľmi krváca z našej zvrátenej starostlivosti.

A politici? Tá tlupa, ktorá dnes spravuje krajinu drancuje posledné zvyšky prírodných zdrojov, ako zmyslov zbavená. Majú pocit, že ich peniaze zachránia. Sťahujú nás do väčšej a väčšej priepasti, z ktorej budeme mať problém sa vyhrabať, keď to nezastavíme.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485971x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie