Založ si blog

Vedci pri hľadaní vinníka globálneho otepľovania zabudli na vodu

 

S narastaním nadmorskej výšky na planéte Zem teplota vzduchu klesá. Teplota na hranici tropopauzy klesá až na hodnotu -57 stupňov celzia. Teda v priemere každých 100 metrov výšky, klesá teplota o 0,65 °C. V našich zemepisných šírkach tropopauza siaha až do výšky 11 km.troposferaLetné priemerne teploty vzduchu na území Slovenska presahujú 15 stupňov. A stúpajú ďalej. Vedci však určili, že je to vplyvom zvyšovanej koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, ktoré bránia prestupu tepla z troposféry do vyšších vrstiev atmosféry. Ozaj je to tak?

Slnečné žiarenie pri dopade na zemský povrch sa transformuje na teplo a následne sa dopravuje smerom nahor vertikálnym prúdením tepla odparovaním vody zo zemského povrchu do atmosféry. To znamená, že intenzívne odparovanie vody zo zemského povrchu prepravuje teplo od zemského povrchu do vyšších vrstiev atmosféry.

Teplota pri zemskom povrchu sa odvíja od dostatku vody a vegetácie v ekosystémoch. Spomalením respektíve zastavením odparovania vody z ekosystémov, sa znižuje intenzita odčerpávanie tepla z nižších vrstiev troposféry do chladnejších vrstiev troposféry.

Je možné zastaviť odparovanie vody z planéty Zem? Teoretický áno, no praktický úplne nie. Praktický je možné znížiť odparovanie vody z kontinentov a to tak, že obmedzíme dažďovej vode vsakovať do pôdy a následne jej znížime výpar. Tým sa zníži intenzita odčerpávania tepla z nižších vrstiev atmosféry, teda troposféry a ochladíme jej vyššie vrstvy.

Aby sme boli konkrétni, poškodením ekosystémov na Slovensku zlým hospodárením v lesopoľnohospodárskej krajine (lesné a poľnohospodárske cesty, rozoranie medzí, odstránenie mokradí a odvodnenie poľnohospodárskych pôd) i zastrešovávaním, či asfaltovaním zemského povrchu a kanalizovaním dažďovej vody do najbližšieho jarku, sme úspešne dosiahli, že každým rokom sa zo Slovenska stratí cca 250 mil. m3 tej dažďovej vody, ktorá v minulosti vsakovala do pôdy a najintenzívnejšie sa vyparovala v letných mesiacoch. Tým sa udržiavala teplota v lete pod 30 stupňov celzia. My poniektorí starší si to dobre pamätáme.

Za posledných 60 rokov sa nám „úspešne“ podarilo ochudobniť Slovensko o cca 15 mld. m3. To je Slovenský príspevok k stúpaniu hladín oceánov a vlastnému prehrievaniu, lebo sme znížili odsávanie tepla z prízemnej vrstvy atmosféry do vyšších vrstiev atmosféry, teda tam, kde je veľká zima. Preto sa nám teplo hromadí tam, kde žijeme. Vieme dobre, aké sú horúčavy, keď dlho neprší. A neprší aj preto, lebo sa nám menej vyparuje, však? Takže priatelia, boj s klimatickou zmenou na Slovensku sa nám podarí zvládnuť len návratom stratenej vody, ktorú sme „úspešne“ vyhnali do Čierneho, či Baltického mora.

Dnes a ďalšie tri dni bude zrejme na Slovensku pršať. Ak by sme boli múdri gazdovia Slovenskej republiky, tak by sme boli dobre pripravení na zadržiavanie dažďovej vody, aby nám krajina nevyschla, keď nebude pršať. Všetci vieme, že najväčším vodným rezervoárom je pôda. To je fakt problém pochopiť pre školovaných ľudí, ktorých platíme za to, aby nás nepripravili o bezpečnú krajinu?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485275x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie