Založ si blog

Znižovaním fotosyntézy na zemskom povrchu, zvyšujeme koncentráciu CO2 v atmosfére

Na to, aby prebiehala fotosyntéza potrebujeme tri základne komponenty: vodu, energiu a uhlík. Bez ktoréhokoľvek z týchto komponentov nebude fotosyntéza. Chvalabohu Slnko z neba nemôžme odstrániť, uhlík s atmosféry sa nám tiež akosi nedarí a na „potvoru“ nám ho stále v atmosfére pribúda.

A čo s tretím komponentom, vodou?  Tu sa nám bohato darí likvidovať. Zo zemského povrchu intenzívne odstraňujeme tú nepríjemnosť, ktorá nám padá na hlavu. Prečo? Lebo nám jednoducho zavadzia. Tam, kde žijeme a rozvíjame svoje komunity považujeme dažďovú vodu za odpad, ktorú treba čo najskôr odstrániť, teda poslať do kanála a za jeho pomoci transportovať do najbližšej rieky a teda do mora. A tak na kontinentoch je nie len menej vody, ale aj menej a menej fotosyntézy prebieha. Lebo na kontinentoch je menej a menej vody.

Ročne totiž pribudne cca 57 tisíc km2 nových zurbanizovaných plôch. Tu žiadna fotosyntéza neprebieha. A kde je uhlík? No ostal v atmosfére. Je jasné, že musíme mať strechu nad hlavou i nechodiť po blate, či jazdiť po ceste bez blata. Len nie je jasné, prečo dažďovú vodu musíme kanalizovať do najbližšej rieky.

Ročne sa vyklčuje na planéte zem 127 tisíc km2 lesov a na plochách vznikne poľnohospodárska pôda, diaľnice s infraštruktúrou kanalizovania dažďovej vody do najbližšieho potoka. A kde je uhlík? Nuž ostal v atmosfére. Ročne pribudne na planéte Zem 200 tisíc km2 vyschnutej zeme bez vody, kde neprebieha žiadna fotosyntéza. No a kde je uhlík? Nuž ostal v atmosfére, lebo na týchto plochách neprebieha, odborne sa tomu hovorí sequestrácia uhlíka do biomasy.

A tak uhlík stúpa a stúpa. Tak ukazuje graf permanentného stúpania CO2 v atmosfére so sezónnou fluktuáciou minimálne od roku 1960. Na jar, keď sa začne na severnej pologuli rozvíjať vegetácia, začína množstvo uhlíka v atmosfére klesať, lebo sa ukladá do vegetácie cez fotosyntézu. Od jesene, teda od októbra začne uhlík v atmosfére pribúdať, lebo v zime fotosyntéza neprebieha a na južnej pologuli je iba 20% plochy kontinentov.

 

fotosynteza

Aké z toho vyplýva ponaučenie? Jednoducho také, že ak by neboli vysušené rozsiahle oblasti na kontinentoch, uhlíka by bolo v atmosfére menej a možno toľko ako v roku 1960. Keď klimatológovia tvrdia, že uhlík z atmosféry sa dá odstrániť až po niekoľkých 10-kách rokov, tak si dovolím tvrdiť, že ak by sme všetku tú dažďovú vodu, ktorú permanentne posielame do mora nechali na kontinentoch, rýchlo by sa obnovila vegetácia vo vysušených oblastiach a dramatický by nám klesol uhlík v atmosfére. Aj ten, ktorý produkujú napríklad autá pri spaľovaní benzínu. Naštartovalo by to ozdravné procesy planéty Zem nie len znižovaním uhlíka v atmosfére, ale aj reálnym znížením globálnej teploty znížením produkcie tepla do atmosféry z vysušených oblastí sveta a tiež poklesom hladín oceánov.

Tak čo priatelia, ideme do toho?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482653x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie