Založ si blog

Ako funguje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na príbehu regulácie vody?

Možno si pamätáme, ako v roku 2015 sa viedol boj o novelizáciu Vodného zákona, v ktorom sa mal včleniť paragraf o nakladaní s vodou zriadením špecializovaného štátneho orgánu, ktorý mal rozhodovať o povoľovaní vývozu „Slovenského zlata“, teda vodu? Výsledkom tohto konfliktu bolo stiahnutie novely zákona a aby Vláda Roberta Fica prekryla svoj prehratý boj, prišla s novelizáciou Ústavy SR s vyhlásením vody za národné bohatstvo, hodné zreteľa ústavnej ochrany.

Toto farizejstvo Vlády Róberta Fica o zlých obchodných úmysloch s vodou odhaľuje príbeh podobného úradu, v ktorom sedia politickí nominanti strany SMER-SD na to, aby  si zabezpečili  nadštandardné príjmy od zbedačeného národa bez akejkoľvek námahy. Na to im slúži Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a spoľahlivo.

Tak ako funguje politický ÚRSO, tak by fungoval aj špecializovaný štátny orgán, ktorý sa mal zriadiť novelizáciou Zákona o vodách. Surový cynizmu šklbať Slovensko cez zákony už dosahuje znaky typické pre kolonializmus.

 

Na základe rozhodnutia odborného špecializovaného štátneho úradu ÚRSO pijú ľudia v Košickom a Prešovskom kraji o 68 centov (20 SK!) drahšiu vodu, ako obyvatelia na Turci a o 50 centov viac ako Trnavčania! Údajne im to nepokrýva prevádzkové náklady, tak sa rozhodli zaviesť fixné poplatky údajne za vodomer. Lenže na odkanalizovaní odpadovej vody vodomer nemajú, tak zaviedli fixný poplatok za priemer potrubia, aby mohli inkasovať ďalšie príjmy aj za stočné a všetko im to schválil spomínaný „kompetentný“ špecializovaný úrad ÚRSO.  A zas najviac v najchudobnejšom regióne.

Občania východu, ktorí nemajú vodomer, zaplatia fixný poplatok 31,2 eur ročne, čo je o 73% viac ako fixný poplatok Trnavskej  vodárenskej spoločnosti (18 eur). A čo tí, ktorí vodomer majú? Budú platiť na východe 52,8 eur ročne. Pozeral som sa do vyhlášky na výpočet fixného poplatku, ktorú si ÚRSO schválilo a z nej mi je jasné, že je to manipulatívny nástroj, aby si zinkasovali toľko, koľko potrebujú bez toho, aby súťažili na trhu o zákazníka.

Ceny vodného a stočného s DPH na základe rozhodnutia ÚRSO pre jednotlivé vodárenské spoločnosti  v regiónoch Slovenska pre rok 2017 som uviedol v mapke tu: http://kravcik.blog.pravda.sk/2017/01/22/cim-chudobnejsi-region-tym-drahsia-voda/.

Existujú obce na Slovensku, ktoré neodovzdali vodárenskú infraštruktúru monopolu a prevádzkujú si ju sami. Tým ÚRSO tiež schvaľuje cenu vody, za ktorú môžu svojím občanom predávať. A tu sú ďalšie hororové rozdiely v sociálne spravodlivom štáte. Predstavte si že žijete v obci Zborov v Bardejovskom okrese. Tu zaplatíte 44 centov za kubík vody. Ak žijete v susednej obci, do ktorej dodáva vodu Východoslovenská vodárenská spoločnosť, zaplatíte za kubík 1,493 eur, teda o 239% viac! Porovnanie vodného v regiónoch vodárenských spoločností s cenami vodného, ktoré zabezpečujú obecné vodárenské spoločnosti som uviedol tu: http://kravcik.blog.pravda.sk/2017/01/24/dokaz-ako-monopoly-zdieraju-ludi/. Mapa je spracovaná na základe údajov z rohodnutia Úradu pre reguláciu sieťových pre rok 2017.   

Je evidentné, že až tak nízka cena za dodávku vody je na hranici reálnosti, ale otázkou je, ako je možné, že sú tak veľké rozdiely v cenotvorbe štátneho úradu, keď voda je z prírody a meter potrubia na trhu je rovnaká? Nie je to náhodou tým, že „odborné“ rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sú nástrojom monopolov a oligarchov, aby prinútili drobných prevádzkovateľov odovzdať infraštruktúru monopolom, kde je trojnásobne vyššia cena dodávky vody?

Poznám viacero obcí, v ktorých príjmy za dodávku vody na základe rozhodnutia ÚRSO sú menšie ako prevádzkové náklady. Tieto obce, aby nedovolili šklbať vlastných občanov sa rozhodli, že občania darujú obci peniaze na krytie nákladov, aby si obec udržala obecný vodovod. Toto má byť Slovensko v roku 2017? Takto má pracovať štátny úrad na ochranu spotrebiteľov, teda Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485447x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie