Založ si blog

Možná príčina emigrácie zo Sýrie a ako to riešiť

Od roku 2005 Sýria trpí nedostatkom zrážok. Zažíva najväčšie historické sucho za posledných 900 rokov.  Posledných 10 rokov padá sotva 300 mm za rok. V období od roku 1995 do 2005 padalo v priemere o 75 mm viac zrážok ako po roku 2005.  Čo to znamená pre potravinovú bezpečnosť krajiny pre krajinu, v ktorej žije 22 mil. ľudí na rozlohe 185 tisíc km2? Jednoducho to, že do krajiny ročne padne o asi 15 mld. m3 dažďa menej.

Koľko je to vody? Slovenské nádrže majú 3 mld. m3. Takže do krajiny Sýrie padlo 5 násobne menej vody za rok, ako obsahujú všetky vodné nádrže na Slovensku. A za 10 rokov trvajúceho sucha? 150 mld. m3!. Toľko sa nachádza vody v Asuáne, na ktorej je Egypt s 90 mil. obyvateľov v údolí Nílu bytostne závislý.  Ak niekto si myslí, že toto je hra na zelený modrý trend, je v hlbokom omyle. Dôkazom je Sýria a bezpečnosť nie len v týchto končinách, ale aj celej Európy.

Vráťme sa k Sýrii. Pod vplyvom sucha sa vidiecke obyvateľstvo Sýrie začalo sťahovať do miest a nastali konflikty medzi vidieckym a mestským obyvateľstvom. To politici nezvládli a výsledok poznáme. Vojna a následný masový exodus z konfliktného prostredia, ktoré nezvládajú ani európski politici, tobôž nie naši.

Keď ešte sa nechyrovalo o masovom exode zo Sýrie zo sucha, som bol v roku 2011 osobne kondolovať Nórskej veľvyslankyni, keď šialenec Brejvik vystrieľal viac ako 70 mladých ľudí v Nórsku. Pri tej smutnej udalosti som vysvetľoval Nórskej veľvyslankyni princíp správania sa ľudí na bohatej lodi a chudobných lodičkách a vysvetľoval som jej, ako by bolo skvelé, ak by bohatá krajina ako Nórsko v rámci medzinárodnej pomoci investovala do obnovy vody vo chudobných krajinách zapájaním miestnych obyvateľov do budovania vodozádržných opatrení vo vysýchajúcich krajinách. Ostalo len pri želaniach a žaiľ to naďalej podceňujeme.

Táto situácia sa dá ešte zvrátiť? Áno. Ako? Nuž tak, že všetkých ľudí, ktorí napríklad utekajú zo Sýrie do Európy by Európa mohla zamestnať na obnove vody vo vysýchajúcej Európe. Tým by sa vyriešilo zastavenie sucha krajín Európskej únie a zároveň by som vybudovala kapacita ľudí zo Sýrie, že keď skončí tam vojna, bola by celá armáda ľudí pripravená obnovovať svoju zúboženú a doráňanú krajinu, aby si obnovili nie len zničené mestá, ale obnovili aj malý vodný cyklus. Navyše by sme vyriešili konflikt medzi domácimi ľuďmi i prisťahovalcami tým, že by títo ľudia nebrali prácu naším ľuďom, ale práve svojou prácou by zvyšovali bezpečnosť nás všetkých.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485339x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie